• dijous, 04 de de juny de 2020

No miris el Carnaval, viu-lo

Colabora
Colabora

Les emocions a flor de pell i amb el so de la música i els riures inundant els carrers de les poblacions de la Costa Brava. Ha arribat el Carnaval i ja no hi ha marxa enrere. Les màscares, els tuls, les capes o la purpurina a punt per sortir al carrer i lluir les millors gales. El Carnaval ganxó és una de les festes que es viuen més intensament a la població. Uns 3.000 ganxons -entre carrossaires, comparses, modistes i organització- s’hi veuen implicats. La curiositat i la xerinola engresquen a qualsevol a apuntar-se a una de les 23 colles que aquest any desfilen pels carrers de la ciutat.

“No has de ser espectador, has de viure el Carnaval”, això és el que diuen des de dins. Si escoltes les veus, t’acabes involucrant de cap a peus en aquesta gran festa. Tot comença al mes d’agost quan investigues si alguna colla vol acceptar-te. Si afortunadament la resposta és que si, comença una àrdua però bonica experiència. Recollir les teles, emprovar-te la disfressa amb la modista, muntar peces pel vestit, anar a assajar el ball, somiar amb la carrossa o ultimar els detalls just abans que comenci la festa de veritat. A mesura que van passant els mesos la pressió és més gran, però es converteix en un joc emocionant a contrarellotge. Has de combinar els teus estudis o feina amb les manualitats que comporta confeccionar el conjunt que vol assolir la teva colla per Carnaval.

És veritat que hi ha colles més enfocades a la feina dura i els resultats impecables. D’altres són menys centrades i busquen diversió i fer la festa grossa. Aquests últims poden veure com els seus plans fan aigües per la prohibició que va entrar en vigor a finals del mes de gener on es prohibien les begudes alcohòliques al llarg de les rues. Els ajuntaments de poblacions com Sant Feliu o Santa Cristina d’Aro fan pinya i creuen que aquesta mesura servirà per evitar accidents greus d’altres anys. Però diverses colles han alçat la veu dient que la mesura no servirà per acabar amb els problemes que volen resoldre des dels ajuntaments.

Tot i això, les colles estan esperant des del mes d’agost el punt àlgid de la festa, la rua de Sant Feliu de Guíxols. A les 6 de la tarda, i amb previsions de bon temps, les colles s’apleguen dalt la Carretera Girona. Les emocions abans de sortir són moltes però un cop en marxa les disfresses i les màscares transformen a tots aquells qui viuen el Carnaval.  Esperes el torn perquè tothom et miri bocabadat, somrigui i s’ho passi bé en aquesta gran festa ganxona.