• dilluns, 13 de de juliol de 2020

CONSELLS PER TRIAR LES ULLERES DE SOL

Salut - ulleres de sol
Salut - ulleres de sol

Consells per triar les ulleres de sol

Segur que més d’una vegada has comprat unes ulleres de sol i al utilitzar-les han resultat poc on gens eficients. Passa amb freqüència.  

Us donem 8 consells imprescindibles a tenir en compte per a l’elecció de les properes ulleres:

1. Assegura’t de que les ulleres que triis et protegeixin de la radiació ultravioleta.

Aquest tipus de radiació només representa el 7% de les radiacions solars, però son les més danyines. Si les ulleres no protegeixen dels raigs ultravioleta, és millor no portar-les.

2. Assegura’t de que les ulleres triades protegeixin de la radiació infraroja.

Aquest tipus de radiació és menys coneguda, però igualment nociva, suposa el 54 % dels raigs solars que rebem, i d’aquí ve la importància de triar unes ulleres que ens en protegeixin.

Els efectes de la radiació infraroja als nostres ulls poden ser opacitats a la còrnia, aparició de cataractes i degeneració de la retina.

3. Comprova que compleixin amb la Normativa Europea de Seguretat Visual.

La única forma d’assegurar una bona protecció és comprar unes bones ulleres, que no hauria de ser sinònim d’ullera cara. L’important és que compleixi amb la Normativa de Seguretat Visual.

El 70% dels 14 milions d’ulleres que es compren anualment a Espanya no compleixen aquesta normativa.

4. Prova’t diferents models abans de triar per veure quin s’adapta millor a la forma de la cara.

Aquest consell es per fer-te sentir còmode amb les ulleres i que no et cansis de portar-les. Les Wayfarer son polivalents i van bé per a tot tipus de cara, excepte per a aquells amb la mandíbula més quadrada. Les ulleres d’ull de gat son ideals per les cares arrodonides o amb forma de cor, i les  Aviator y Shield, perfectes per els rostres quadrats i ovalats.

Més enllà de les teories, el més important es que s’adaptin a la mida de la cara, ja que unes ulleres desproporcionades poden arruïnar-te qualsevol look.

5. Comprova que tinguin les patilles flexibles.

Si no son flexibles, han de tenir una bona subjecció a la part frontal de la ullera. Les patilles flexibles son ideals per a nens i esportistes, per a aquells que portin una vida més sedentària, serà suficient unes ulleres amb una bona subjecció a la part frontal.

6. Assegura’t de que no siguin excessivament pesades.

Actualment es fabriquen ulleres amb infinitat de materials, com la fusta o el bambú, apart de la resina o altres materials plàstics que s’han utilitzat des de sempre, així que augmenta la nostra capacitat d’elecció.  

El més important es que la muntura final sigui lleugera i s’adapti bé al pont del nas, per evitar molèsties i marques.

7. Tria bé el color dels vidres, segons les teves necessitats.

A simple vista ens pot semblar una funció estètica, però en realitat trenen una finalitat pràctica. Les lents de color marróestan indicades per els miops i la practica d’esports a l’aire lliure, excepte si vols fer un esport nàutic, o pateixes hipermetropia, son més indicats els vidres verdosos. Les lents grogues son recomanables per els dies ennuvolats les grises per a conduir i les taronges per la boira.

8. Informa’t dels filtres que porten les ulleres.  

Els filtres indiquen el nivell de protecció de les ulleres, i van del 1 al 4 (de menys a més). Els òptics segueixen la norma UNE-EN ISO 8980-3:2014, per classificar els filtres solars, segons la intensitat, i es basa en el fet que siguin més o menys foscos; o sigui, en la transmissió de la llum visible.  

El filtre més corrent es el polaritzat; aquest filtre elimina els reflexos de la llum del sol a les superfícies brillants, i deixa passar la “llum útil”. És especialment útil per practicar esports nàutics, la neu i la conducció.