• dimecres, 03 de de juny de 2020

10 DONES IL•LUSTRES • 10 IL•LUSTRADORES

10dones
10dones

10 DONES IL·LUSTRES · 10 IL·LUSTRADORES

Castell d’Aro · Platja d’Aro · S’Agaró

Dia Internacional de les Dones 2020

www.10dones.com · #10dones

 

QUI ÉS QUI? · MARIELLE FRANCO & MARTA BELLVEHÍ

 

Marielle Franco

Rio de Janeiro, Brasil · 1979-2018

Marielle Francisco da Silva, més coneguda com a Marielle Franco, va ser una sociòloga, feminista, defensora dels drets humans i del moviment LGTBI i política brasilera. Obertament crítica amb la policia de Rio de Janeiro, denuncià constantment els abusos contra les comunitats més vulnerables. El 14 de març de 2018, Franco i el seu conductor foren ferits de mort en un presumpte assassinat als barris baixos de Rio de Janeiro. La seva mort provocà protestes a diverses ciutats brasileres.

 

Marta Bellvehí

Palamós · 1989

Va estudiar Disseny Gràfic i Il·lustració a Barcelona. Actualment treballa com a il·lustradora freelance a Girona. Va començar dibuixant cançons a la revista Enderrock i ha impartit tallers de creativitat arreu dels Països Catalans. La seva obra està molt vinculada a la música i a la literatura: cartells de festivals, cobertes de llibres, dibuix en viu, exposicions, murals, fanzins, retrats... L’obra de Marta Bellvehí és extensa, diversa i compromesa amb el feminisme.

@martabellvehi · www.martabellvehi.com

 

QUI ÉS QUI? · SIMONE DE BEAUVOIR & BRUNA VALLS

 

Simone de Beauvoir

París, França · 1908-1986

Novel·lista, filòsofa existencialista, professora i feminista francesa que es va caracteritzar per defensar els drets humans i fou precursora del feminisme tal com el coneixem avui dia. A més a més, la seva obra El Segon Sexe es considera com una de les més importants del feminisme, ja que va trencar amb el vessant clàssic. En aquest assaig, l’autora critica l’opressió a la qual és sotmesa la dona per part del sexe masculí i per com està organitzada la societat.

 

Bruna Valls

Palafrugell · 1989

Va estudiar Belles Arts a la Universitat de Barcelona, on es va llicenciar en pintura. Posteriorment va cursar el Postgrau d’Il·lustració creativa a EINA (Barcelona). Actualment combina la il·lustració amb la docència. Guanyadora del VII Premio Internacional Álbum Ilustrado Edelvives el 2018, ha publicat diversos llibres de temàtiques i formats molt diversos i les seves obres s’han exposat internacionalment a països com Itàlia, Estats Units, Japó, Taiwan o la Xina.

@brunavalls · www.brunavalls.com

 

QUI ÉS QUI? · VIRGINIA WOLFF & CRISTINA CULUBRET

 

Virgínia Wolff

Londres, Regne Unit · 1882 - Lewes, Regne Unit · 1941

Adeline Virginia Stephen, més conseguda com a Virginia Woolf fou una escriptora, editora i pionera feminista anglesa. És considerada una de les figures més destacades del modernisme literari del segle XX. La seva tècnica del monòleg interior i el seu estil poètic es consideren com unes de les contribucions més importants en la novel·la moderna.

 

Cristina Culubret

Girona · 1991

“Des de petita que m’apassiona el dibuix i el disseny, i des de que tinc ús de raó no he parat mai d’imaginar i de crear, això em va portar a encaminar els meus estudis en el món del disseny, cursant Gràfica Publicitària i actualment el Grau en Disseny i Creacions Digitals. Soc molt observadora i creativa i m’agrada transmetre emocions i sensacions amb el disseny i la il·lustració. M’apassionen les formes, els colors, les lletres... I sobretot les emocions que poden arribar a transmetre.”

@cristina_culubret · www.cristinaculubret.com

 

 

QUI ÉS QUI? · HEDY LAMARR & ANNA GRIMAL

 

Hedy Lamarr

Viena, Àustria · 1914 - Altamonte Springs, Estats Units · 2000

A més a més de la seva mítica carrera cinematogràfica és coneguda com a inventora amb el nom de Hedy Kiesler Markey. Va registrar la patent d’un sistema de codificació de transmissions per al radioguiatge dels torpedes nord-americans durant la Segona Guerra Mundial, encara que no fou aplicat. Actualment però, és utilitzat per als sistemes de posicionament dels satèl·lits, els enllaços xifrats militars, les comunicacions de la llançadora espacial amb la Terra, i més recentment en els enllaços sense fil wifi.

 

Anna Grimal

Girona · 1985

L’Anna és de Palafrugell, un poble de mar i muntanya... potser per això els seus dibuixos combinen sempre naturalesa i figura humana, sobretot femenina. Una explosió de color i la dona són elements que sempre hi són presents. Després de recórrer Bèlgica i haver estudiat a l’Escola Massana a Barcelona, va tornar a la seva terra on va seguir explorant i gaudint de la il.lustració. Ha treballat en el món editorial, textil i col·laborant amb ceramistes. 

@annagrimalillustration · www.annagrimal.com

 

QUI ÉS QUI? · CLARA CAMPOAMOR & ROSER MATAS

 

Clara Campoamor

Madrid · 1888 - Lausana, Suïssa · 1972

Advocada, escriptora i política activa durant el període de la Segona República Espanyola i defensora dels drets de la dona. Va crear la Unió Republicana Femenina i va ser una de les principals impulsores del sufragi universal femení a l’Estat espanyol, que es va aconseguir el 1931.

 

Roser Matas

Riudarenes · 1977

Actualment viu a Olot, va estudiar física i és professora de matemàtiques. Va cursar el cicle de grau superior d’Il·lustració a l’Escola d’Art d’Olot. Ha publicat diversos contes amb l’editorial Comanegra i Barcanova, entre d’altres. Ha realitzat els cartells de la Universitat d’Estiu de Lleida, de la Fira del Conte de Medinyà, del Carnaval Sant Feliu de Guíxols, de les Festes del Tura d’Olot i de les Festes de Sant Narcís de Girona.

@rosermatas · www.rosermatas.blogspot.com

 

QUI ÉS QUI? · MERCÈ RODOREDA & XUXULANSTRUM

 

Mercè Rodoreda

Barcelona · 1908 - Girona · 1983

És considerada l’escriptora en llengua catalana contemporània més influent, com ho testifiquen les múltiples referències d’altres autors a la seva obra i la repercussió internacional, amb traduccions a més de trenta llengües. La seva producció comprèn tots els gèneres literaris: poesia, teatre, conte, tot i que destaca especialment en la novel·la. Premi d’Honor de les Lletres Catalanes l’any 1980.

 

XuxuLanstrum

Girona · 1978

XuxuLanstrum és el nom artístic de Judit Algueró, una llicenciada en Psicologia que omplia els apunts de dibuixets. En acabar la carrera va decidir viatjar un any per Centre-Amèrica abans d’entrar dins la roda del món laboral, i allà va ser on va començar a dibuixar amb més freqüència. A la tornada, la seva germana, que l’acompanyava en el viatge, va començar a fer-li de comercial dels dibuixets. D’això ja en fa gairebé 20 anys! Han canviat una mica en forma, però segueixen sent dibuixos plens de colors, flors i cors.

@xuxu.lanstrum · @xuxu_flowing_drawing

 

QUI ÉS QUI? · KATHY SWITZER & NIRVANA JIMÉNEZ

 

Kathy Switzer

Amberg, Alemanya · 1947

Feminista i antiga atleta nord-americana, coneguda per ser la primera dona a córrer la Marató de Boston, una prova exclusivament per a homes,  l’any 1967. Es va inscriure com a KV Switzer i va creuar la línia de sortida amb el dorsal 261 com si fos un corredor més fins que un dels jutges, a la meitat de la cursa, se n’adonà i saltà darrere d’ella per detenir-la, però el seu entrenador i el seu promès (que també hi participaven) ho van impedir. Finalment, va acabar la cursa amb un temps de 4 hores i 20 minuts.

 

Nirvana Jiménez

Maià de Montcal · 1986

Responsable de la imatge gràfica i la comunicació visual d’esdeveniments de l’àmbit musical com el Black Music Festival i de més de 25 discos musicals com Cercles de Sopa de Cabra o El cor de la Terra de Txarango. Amb debilitat pel grafit i la tipografia i per tot allò que pot resultar rude i delicat alhora. Il·lustra combinant tècniques manuals i digitals per a projectes editorials, corporatius, musicals o textils i pinta murals de gran format a espais públics, comercials i privats.

@nirvanajimenez_std · www.nirvanajimenez.com

 

QUI ÉS QUI? · MARI PEPA COLOMER & MARISA MARTÍNEZ

 

Mari Pepa Colomer

Barcelona · 1913 - Surrey, Regne Unit · 2004

Maria Josep Colomer i Luque, més coneguda com a Mari Pepa Colomer, va ser la primera aviadora catalana de la història i la tercera de l’Estat espanyol. Va obtenir la llicència de pilot el 19 de gener de 1931, amb només 18 anys, fet que li va suposar aparèixer en la primera plana del diari La Vanguardia tres dies després, el 22 de gener de 1931.

 

Marisa Martínez

Barcelona · 1988

Artista barcelonina a qui li encanten els gats i la ciència a nivell divulgatiu. Treballa actualment a Tilting Point, una empresa de videojocs per a mòbils, però s’ho combina fent d’il·lustradora de la jove Youtuber Elashow, donant classes de manga a l’Espai Jove La Fontana de Barcelona i com a embaixadora de la marca Wacom. A part d’això, dibuixa còmics sobre la vida quotidiana i s’interessa per activitats solidàries.

@marisa_mc_art · https://about.me/marisaartist

 

QUI ÉS QUI? · MALALA YOUSAFZAI & JOANA SANTAMANS

 

Malala Yousafzai

Mingora, Pakistan · 1997

Estudiant, activista i bloguera pakistanesa, actualment resideix al Regne Unit on es va refugiar després de ser atacada pels talibans quan tornava de l’escola. Ha estat la noia més jove en rebre el Premi Nobel de la Pau (2014) per la seva lluita i defensa a favor de l’educació de les dones. Va crear la Fundació Malala des d’on continua defensant els drets civils de les dones a tot el món. “No soc una sola veu, soc moltes”

 

Joana Santamans

Barcelona · 1977

Ha crescut a l’ombra de Montserrat. Ha combinat el seu vincle amb Esparraguera i el paisatge rural dels Hostalets de Pierola amb la vida a grans ciutats com Londres, Nova York i San Francisco. Actualment viu i treballa entre Barcelona i l’Empordà. Observadora, inquieta i creativa, ha convertit l’art en la seva forma de vida. Es declara caçadora d’essències, artesana de les emocions i amant de la bellesa i la senzillesa, inclinacions que va poder desenvolupar a l’Escola Eina de Barcelona, on va estudiar disseny i il·lustració creativa.

@joana_santamans · www.joanasantamans.net

 

QUI ÉS QUI? · JUDITH BUTLER & OLGA CAPDEVILA

 

Judith Butler

Ohio, Estats Units · 1956

Filòsofa post-estructuralista, ha realitzat importants aportacions en el camp del feminisme, la teoria queer, la filosofia política i l’ètica. Autora dels volums Gènere en disputa. Feminisme i la subversió de la identitat (1990) i Cossos que importen. El límit discursiu del sexe (1993). Traduïda a 20 llengües, tots dos llibres descriuen el que avui es coneix com a teoria queer.

 

Olga Capdevila

Malla · 1986

És il·lustradora i directora d’art. Els darrers set anys ha treballat en l’àmbit editorial (Blackie Books, A Buen Paso, Fulgencio Pimentel, Combel...), però també ha explorat altres formats afavorint l’experimentació i la transversalitat (animació, publicitat, aparadorisme, premsa, muralisme, direcció artística de grans campanyes...). En els seu dia a dia, combina l’encàrrec i els projectes propis, que solen aparèixer per satisfer la seva bibliomania i l’afany de desespecialització. Actualment viu i treballa a Barcelona, on ha desenvolupat juntament amb altres dissenyadors el projecte d’espai transversal BLOC Multistudio.

@olgacapdevila · www.olgacapdevila.com

 

EXPOSICIÓ PERMANENT · De l’1 al 29 de març de 2020

Caps de setmana· 10-13 h i 17-20 h · Masia Bas · Platja d’Aro

 

EXPOSICIÓ ITINERANT · De l’1 al 29 de març de 2020

Biblioteca · Virginia Woolf
CAP Platja d’Aro ·  Simone de Beauvoir
Ajuntament · Clara Campoamor
Palau d’Esports i Congressos, Platja d’Aro · Kathy Switzer
Casa Lila, Platja d’Aro · Mari Pepa Colomer
Benestar Social ·  Marielle Franco
Centre Cívic Vicenç Bou · Malala Yousafzai
Oficina d’Atenció Ciutadana, Castell d’Aro · Mercè Rodoreda
Oficina de Turisme · Hedy Lamarr
Àrea de Joventut · Judith Butler