• dilluns, 17 de de febrer de 2020

Sant Feliu apujarà un 3,9% l’IBI i 1 euro al mes les escombraries a les llars el 2020

 El govern de TSF i el PSC revisa a l’alça els tributs després de quatre anys de congelació

 Contenen les crítiques de l’oposició amb algunes bonificacions noves

El regidor d’Hisenda, Josep M. Muñoz –a l’esquerra de la imatge–, i l’alcalde, Carles Motas –a la dreta–, en el ple de Sant Feliu E.A.
El regidor d’Hisenda, Josep M. Muñoz –a l’esquerra de la imatge–, i l’alcalde, Carles Motas –a la dreta–, en el ple de Sant Feliu E.A.

El ple de Sant Feliu va debatre i aprovar ahir els canvis en les ordenances i taxes municipals per a l’any vinent, en què destaca la puja d’un 3,92% en els rebuts de l’IBI i l’increment de la taxa d’escombraries, de 12 euros anuals per a cada llar per l’encariment del cànon amb què la Generalitat grava la tona de residus no reciclats que es dipositin a l’abocador de Solius.

Les revisions de taxes es van votar de manera separada. I en el cas de l’impost sobre béns immobles (IBI), TSF i el PSC van aconseguir el suport de Guíxols des del Carrer (GdC), després que s’inclogués una bonificació del 50% del rebut durant cinc anys per als contribuents que instal·lin plaques fotovoltaiques. ERC i JxCat van qüestionar l’increment i hi van votar en contra, igual que MES-UPM.

La portaveu d’ERC, Sílvia Romero, va argumentar que la situació econòmica no ha millorat per a moltes famílies, i va coincidir amb Lloveras (GdC) en el fet que caldria més progressivitat, perquè l’impacte de la puja és lineal i afecta més famílies amb rendes baixes. El regidor d’Hisenda, el socialista Josep M. Muñoz, va defensar que la puja arriba després de quatre anys de congelació i una rebaixa prèvia del 2,5%, i que en el darrer quadrienni la inflació ha pujat un 4,4%, dada que per l’alcalde, Carles Motas, implica la necessitat de garantir aspectes com la massa salarial dels treballadors municipals (un 6,5% més) o el preu de serveis i proveïdors. No obstant això, Muñoz va obrir la porta a estudiar gravàmens per a habitatges sense empadronats o de segona residència.

Puja el cànon de residus

Pel que fa a la taxa de residus, pujarà per als industrials i també per a les llars, tot i que en aquest cas Muñoz va defensar que es tracta d’1 euro mensual per afrontar l’encariment del cànon de residus. GdC i JxCat hi van votar en contra –amb MES–, i igual que ERC van criticar que encara no s’hagi abordat la renovació del contracte d’escombraries, que després de successives pròrrogues continua encallat, ara per dubtes sobre l’encaix del personal dels caps de setmana. ERC es va abstenir després que TSF i el PSC acceptessin una bonificació de l’impost d’obres en un 90% per a reformes per adaptar domicilis als requisits de persones amb discapacitats o dependència.

Moció contra la violència

El ple també va aprovar una moció contra la violència policial arran de la resposta a la sentència del judici del procés. Hi van votar a favor ERC, JxCat, GdC, MES i sis regidors de TSF, mentre que quatre edils de la mateixa formació s’hi van oposar, amb el PSC.

 

LES XIFRES

3,92 per cent  pujarà l’IBI l’any vinent per a les finques de Sant Feliu de Guíxols, després de quatre anys congelat.

12 euros  pujarà el cànon a les llars pel dipòsit de residus a l’abocador, per compensar el sobrecost municipal.