• dimarts, 14 de de juliol de 2020

 DIVERSOS LOCALS ALERTAVEN DE PÈRDUES I GREUGES

Sant Feliu aixeca el vet al gènere de negocis al carrer si n’assumeixen el control

 L’alcalde insta els botiguers a renovar els permisos, tot detallant les mesures de seguretat que prendran.

 

Foto Emili Agulló
Foto Emili Agulló

Comerciants i associacions de Sant Feliu de Guíxols han palesat, els darrers dies, la disconformitat amb la prohibició municipal, decretada per l’alcalde, Carles Motas, de posar carros amb roba, fruita, plantes o postals al carrer. En la decisió del consistori pesava el risc que el contacte dels vianants sense control afavorís el contagi, però, finalment, Motas reobre la porta al retorn d’expositors i mercaderia a la via pública “per a tots els negocis que sol·licitin de nou el permís, acreditant que prendran mesures de control i higiene”.

Es tracta d’una mena de declaració autoresponsable, igual que les famílies que duen mainada a escola acrediten que no tenen febre ni símptomes, s’haurà d’exposar que hi ha senyalització, vigilància o l’obligació de fer servir gel hidroalcohòlic o guants abans d’acostar-se a la fruita o de tocar la roba o un llibre. La propietària de dues de les botigues afectades, al carrer Major i la Rambla, Carmen Eyaralar, qüestionava la validesa del decret inicial: “No s’ha publicat i ens diuen que tornem a demanar un permís que, per tant, no s’ha revocat.” Però, en vista que és l’alternativa que es planteja per recuperar la normalitat i en espera d’una reunió al consistori, desitjava que la pugna s’arregli.

Polèmica soterrada

Les queixes dels afectats no s’han aturat en les dues darreres setmanes, entre trucades, el boca-orella, discussions per Whatsapp o alguna queixa en xarxes socials, i les visites de la Policia Municipal per notificar el decret i requerir la retirada d’estands sense permís. Motas defensava, però, que encara no s’ha cursat cap sanció.Dues de les principals entitats que apleguen els comerciants han demanat la retirada del decret: per part de Guíxols Comerç i Turisme, hi han vist un “greuge”, perquè cada negoci “pot controlar i desinfectar” els expositors, igual que els bars fan amb taules i cadires, i des de l’Associació Turística Guixolenca, el president, Enric Pla, sosté que el decret era “il·legal” i més restrictiu que el que s’havia anat publicant al BOE respecte a les fases 1 i 2. “Continuem en fase 0, però de zero euros al calaix d’alguns comerços”, lamentava.

Des dels locals també han mostrat el malestar al carrer, penjant roba directament a la façana –tot recordant amb cartells que no es podia tocar–, esprement l’espai dels replans d’accés als locals –compten com a interior– o, en el cas d’en Joan, fruiter de la Vinya, amb una tauleta amb dues cadires i un espantaocells assegut. “Les terrasses de bars no són il·legals”, explicava, però mentre en ple confinament mantenia la fruita a l’exterior, s’ha trobat que ara, en fase 2, té el gènere a dins i una important caiguda de vendes. Al davant, a la floristeria Aurora Boreal, moltes plantes es marcien a l’interior, per manca de llum natural. A més que falta clientela, la propietària lamentava que sense el ganxo de les plantes i flors al carrer són molts menys els que entren a la botiga. I la vida de les plantes, sense estar a l’aire lliure, s’escurça i les acaba regalant o llençant.

El consistori vol regularitzar de zero el mapa

L’alcalde diu que aniran “cas per cas” i promet “facilitats”, a més de l’exempció de quota aquesta temporada, com han fet amb les terrasses de bars. Tot plegat suposa, ha admès, una sobrecàrrega per als serveis municipals de via pública, però que ja ha permès que alguns establiments compensin l’espai perdut a l’exterior. A les botigues esperen que la repetició de tràmits no faci eternitzar permisos. Motas defensa, però, que així regularan casos en què es treien expositors sense llicència efectiva. Enguany la taxa serà gratuïta, però en el futur seran uns ingressos que afloraran “en igualtat de condicions per a tothom”.