• diumenge, 05 de d’abril de 2020

L'AJUNTAMENT LICITA EL SERVEI PER 5 MEUR ANUALS I PODRIA ESTAR EN FUNCIONAMENT A LA FI D'ENGUANY

El nou contracte de neteja prioritzarà la recollida ecològica

Una noia llançant les escombraries aquest 14 de febrer del 2020 en una zona de contenidors de Sant Feliu de Guíxols (Horitzontal)
Una noia llançant les escombraries aquest 14 de febrer del 2020 en una zona de contenidors de Sant Feliu de Guíxols (Horitzontal)

L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) licitarà el nou contracte de neteja viària i recollida d'escombraries per 5,1 milions d'euros (MEUR) anuals. Entre les novetats, el nou contracte durarà cinc anys –l'actual es remunta al 2008- i per fomentar el reciclatge estendrà totes les fraccions de selectiva a tots els punts on hi ha contenidors. L'alcalde, Carles Motas, subratlla que un dels objectius és que la ciutadania també sigui "responsable" amb les seves deixalles i que, per això, s'implantaran contenidors amb xip. D'altra banda, el nou contracte incrementa tant la neteja dels carrers com la de platges (que per primer cop, també es farà a l'hivern). La intenció del consistori és que el servei s'hagi adjudicat a finals d'any.

Després de dotze anys, Sant Feliu de Guíxols engega el procés per adjudicar el nou contracte de neteja i recollida d'escombraries.. D'entrada, el nou contracte serà més curt,durarà cinc anys, no tindrà possibilitat de pròrroga i a més, com ha concretat Motas, l'Ajuntament farà un "control exhaustiu" del servei per garantir que l'adjudicatària compleixi amb les seves obligacions.

El nou contracte sortirà a licitació per 5.098.981,55 euros anuals. Gira al voltant de dos eixos: incrementar la neteja i impulsar el reciclatge (sobretot, fent que la ciutadania en sigui corresponsable). Actualment, l'índex de reciclatge a Sant Feliu de Guíxols és del 46,43%. La intenció del consistori és que aquest percentatge arribi al 50% a finals d'any i que, a partir d'aquí, vagi augmentant fins a assolir allò que marca Europa (que el situa en un 70% de cara al 2030). La recollida de vida i paper fins ara ho fa un cop per setmana els serveis del Consell Comarcal de la comarca, amb el nou contracte ho farà l’ajuntament diàriament.

Per assolir-ho, i com que Sant Feliu és un municipi eminentment turístic, el consistori descarta el porta a porta. Però el nou contracte sí que fixa incrementar el número de contenidors de selectiva arreu de la ciutat. Actualment, només el 35% dels punts amb contenidors tenen totes les fraccions (vidre, paper i cartró, plàstic, orgànica i rebuig).

Ara, però, el nou contracte estableix que cada punt de recollida haurà de disposar de totes les fraccions. A més, al nucli històric, cada dia un vehicle elèctric posarà i traurà els contenidors. Aquí, durant unes hores hi haurà unes bateries de contenidors -cadascuna, amb les cinc fraccions- que es retiraran en moments de més afluència de veïns i turistes.

A més d'estendre la recollida selectiva, en una segona fase també s'implantaran contenidors intel·ligents de rebuig (amb xips i targetes). L'alcalde de Sant Feliu subratlla que, precisament, això permetrà discernir a quines zones i barris de la ciutat els veïns no gestionen adequadament les escombraries. "Insistim en què cal prendre consciència, perquè al capdavall si no es recicla bé i es porten més residus a abocador, això incrementa la taxa", diu Carles Motas.