• diumenge, 29 de de març de 2020

La consellera Teresa Jordà aposta per optar pels productes "de proximitat"

la conselelra al Guíxols Arena (1)
la conselelra al Guíxols Arena (1)

Sant Feliu de Guíxols  ha acollit l'entrega dels distintius 'Slow Food km0' d'enguany a sis productors pioners del vi natural a Catalunya. Es tracta d'uns guardons que premien els restaurants, menjadors escolars i productors locals de Catalunya que aposten pels aliments ecològics i de proximitat. L'entrega de les plaques s'ha fet aquest dilluns a la tarda amb la presència de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, la qual ha fet una fet una defensa aferrissada dels productes "de proximitat". Jordà ha destacat la importància d'optar pel tracte "proper" amb el productor i de fomentar la tria dels aliments que tinguin un preu "just".

El projecte dels Restaurants 'Km0 de SlowFood' va néixer uns anys enrere de la voluntat de fomentar una cultura basada en aliments bons, nets i justos per part de cuiners i socis de l’entitat. Així doncs es tracta d'una associació ecogastronòmica sense ànim de lucre fundada el 1989 i que es pot trobar en l'actualitat en més d'un centenar de països. En el cas de Catalunya, l'associació integra un total de 57 restaurants, juntament amb una desena de menjadors escolars.

El municipi de Sant Feliu de Guíxols ha estat l'encarregat d'acollir el lliurament de les plaques. En aquesta ocasió la cita ha reunit una seixantena de restaurants d’arreu del territori català, deu menjadors escolars i prop de seixanta productors i elaboradors agroalimentaris. A la trobada hi ha assistit la consellera Teresa Jordà, la qual ha posat de manifest la importància de la filosofia 'slow-food', entesa com aquella que es fomenta en la tria de productes "de proximitat", d'alta qualitat, amb preu just i tracte "proper" amb el productor. En aquest context ha participat en l'entrega dels premis 'Slow Food', que enguany han anat a parar a les mans d'aquells productors pioners del vi natural a Catalunya.

Des de l'associació s'ha destacat que porten molt de temps duent a terme un treball a la vinya "respectuós amb el medi" i que han fet ús del cicle "natural". Sense adobs químics, herbicides, plaguicides, fungicides sintètics ni organismes modificats genèticament. Per a obtenir el vi natural només han utilitzat "llevats propis del raïm i de la vinya". Entre els guanyadors hi havia cellers de l'Alt Empordà, el Bages, el Maresme o la Conca de Barberà.

Aquest any també s'han lliurat els premis 'Cargol + Net' que reconeixen aquells restaurants que han adquirit un compromís addicional en matèria de sostenibilitat. En aquest cas hi havia representants d'Osona, del Vallès Occidental, del Gironès, del Baix Camp o el Montsià.