• dissabte, 06 de de juny de 2020

Confinament total: aquests són els serveis essencials que no es veuen afectats pel nou decret del govern de l’Estat

confinament Total
confinament Total

Després de dues setmanes de confinament domiciliar, el govern central ha aprovat un decret per endurir-ne les mesures i aturar tota activitat que no sigui considerada essencial. Tot i que s’havia de començar a aplicar avui, 30 de març, l’executiu espanyol ha donat un dia més de marge a les empreses. Per tant, hauran d’assumir les noves restriccions a partir d’aquesta mitjanit, quan ja sigui 31 de març.

El decret-llei, publicat ahir a la nit al Boletín Oficial del Estado, inclou un annex on s’hi especifiquen totes les activitats essencials, i prohibeix l’obertura d’establiments i negocis que en quedin exclosos. Malgrat l’aparent duresa del confinament total, a la pràctica el que canvia respecte d’aquestes últimes dues setmanes és principalment que cessa la indústria i el sector de la construcció. Unes mesures que seran vigents fins al dia 9 d’abril (inclòs).

Per tal d’esvair dubtes, enumerem tot seguit els béns i serveis que es consideren essencials i que, per tant, no es veuen afectats pel nou decret:

–Establiments comercials minoristes d’alimentacióbegudesfarmàciesmetges, òptiques i productes ortopèdics, productes higiènics, premsa i papereria, benzineres, tabacs, equips tecnològics i de telecomunicacions, aliments d’animals de companyia, tintoreries i bugaderies.

Comerç per internet, telefònic o correspondència (incloent-hi l’entrega).

-Servei de perruqueria a domicili.

-Servei d’entrega de menjar a domicili d’hostaleria i restauració.

-Subministrament d’energia elèctrica, productes derivats del petroli i gas natural.

-Infraestructures crítiques i empreses i proveïdors de serveis essencials.

Jutges, fiscals, lletrats de l’Administració de justícia i altre personal al servei d’aquesta, han de seguir atenent les actuacions processals no suspeses.

-Serveis de les administracions públiques imprescindibles per al funcionament dels serveis públics, incloses les obres, serveis, subministraments i manteniment i seguretat dels edificis públics.

Cadena d’abastiment de productes de primera necessitat, incloent-hi aliments, begudes, alimentació animal, productes higiènics, medicaments, sanitaris i farmacèutics, des de l’origen fins a la venda en establiment.

-Transport de persones i mercaderies i les activitats vinculades a garantir aquest transport per als casos en vigor durant l’estat d’alarma.

Forces i cossos de seguretat, institucions penitenciàries, salvament marítim, serveis de protecció civil, de salvament i extinció d’incendis, seguretat de mines, de trànsit i de seguretat viària.

-Forces Armades.

-Seguretat privada.

Centres, serveis i establiments sanitaris, d’atenció a gent gran, menors, persones dependents i amb discapacitat.

-Personal dels centres d’investigació de projectes relacionats amb la COVID-19.

Serveis funeraris.

-Centres, serveis i establiments d’atenció sanitària a animals.

-Venda de premsa.

Mitjans de comunicació públics i privats, incloent-hi la impressió i distribució.

-Serveis financers, bancaris i d’assegurances.

-Empreses de telecomunicacions i audiovisuals i de serveis informàtics essencials, incloent-hi els necessaris per al desenvolupament dels serveis públics i el seu teletreball.

-Serveis essencials de protecció i atenció de víctimes de violència de gènere.

-Advocats, procuradors, graduats socials, traductors, intèrprets i psicòlegs que assisteixin a actuacions processals no suspeses.

-Assessories legals, gestories administratives i de graduats socials i prevenció de riscos laborals, en qüestions urgents.

-Personal laboral de notaries i registres per als serveis essencials establerts.

-Serveis de neteja, manteniment, reparacions d’urgència i vigilància.

-Gestió i recollida de residus perillosos, residus urbans, tractament d’aigües residuals, descontaminació i retirada d’animals morts.

-Centres d’acollida de refugiats i d’immigrants.

-Abastiment d’aigua potable.

-Serveis meteorològics.

-Servei postal universal de l’operador estatal.

-Importació i subministrament de material sanitari, incloent-hi empreses de logística, transport, emmagatzematge, trànsit duaner, i en general corredors sanitaris.

(Llista extreta del document oficial del CECAT Preguntes sobre les restriccions a les activitats laborals no essencials per la COVID-19. Situació de permís retribuït recuperable)

Per a la tranquil·litat de tothom, doncs, continuen oberts supermercats i farmàcies.

Ara bé, tots els treballadors de serveis que no hagin estat mencionats a la llista d’excepcions han de quedar-se a casa i no desplaçar-se al lloc de treball habitual.