• dilluns, 20 de de gener de 2020

EL MATEIX CAP DE SETMANA DIA MUNDIAL DELS OCELLS I JORNADES EUROPEES DE PATRIMONI

CASTELL D’ARO CELEBRA EL PROPER DIUMENGE 13 D’OCTUBRE UNA NOVA EDICIÓ DEL POPULAR, CONCORREGUT I TRADICIONAL APLEC DEL REMEI

aplec_remei
aplec_remei

La vila de Castell d’Aro viu el proper diumenge 13 d’octubre una de les celebracions més típiques i clàssiques del seu calendari de festivitats: l’Aplec del Remei, a l’ermita que porta el seu nom, situada a la carretera que uneix Castell d’Aro amb S’Agaró. Programa d’actes: celebració de la paraula i ofrena floral acompanyada per la Coral de la Vall d’Aro (12 h), audició de sardanes amb la Cobla Rossinyolets (13 h), arrossada popular (14 h) per a uns 800 comensals (3 euros, cal portar-se el servei) i animació infantil amb Rah-mon Roma (16 h).

 

L’any 1189 Pere Saguer, home honrat de la Vall d’Aro va donar al monestir benedictí de Sant Feliu de Guíxols les terres que més tard seria el mas o granja anomenat de les Eroles, més conegut actualment com El Remei. Els monjos hi tenien un petit oratori perquè els masovers i els frares llecs que tenien cura del conreu de la granja hi poguessin complir amb els seus deures religiosos. Es conta que al segle XVI hi hagué una terrible epidèmia, que s’estengué per la conca del Ridaura, i fou llavors quan a l’esglesiola es col·locà la imatge de Nostra Senyora del Remei. L’oratori, havent-se fet popular, esdevingué una ermita, objecte de l’actual aplec. L’ermita del Remei és una modesta capella adossada als edificis de la masia. Sobre la porta hi ha un relleu on figura un escut del monestir i la data de 1732. Més amunt una mena de rosassa petita abelleix la façana que acaba amb un campanar de mig punt.

El mateix cap de setmana de celebra el Dia Mundial dels Ocells al Parc dels Estanys de Platja d’Aro, on el llarg de l’any hi fan estada fins a 250 espècies. Dissabte (19 h) Nits dels Ratpenats amb una xerrada i sortida guiada amb receptors d’ultrasons; i l’endemà (10-14 h) observació d’ocells assistida per experts; exposició, votació popular i lliurament de premis del 2n Concurs de Fotografia de Natura; mostra i taller de fustes llenyoses de la Vall d’Aro, taller de caixes niu per a ratpenats i taller de ratpenats, zona de coneixement científic i zona Eco-Friendy amb empreses i entitats locals sostenibles. També visita amb ornitòlegs i botànics (11 h) i mostra d’anellament científic (12 h).

Simultàniament dissabte 12 d’octubre (11 h) en motiu de les Jornades Europees de Patrimoni 2019 visita guiada gratuïta al Camí de Ronda de S’Agaró: nova oportunitat per descobrir l’únic itinerari de caràcter arquitectònic de la Costa Brava, alhora declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la combinació que ofereix la urbanització de ciutat-jardí mediterrani de S’Agaró Vell a tocar del blau i les roques del mar (reserva prèvia a l’Oficina de Turisme · visitesguiades@platjadaro.com). El mateix dia, la Sala Polivalent de Castell d’Aro esdevé punt neuràlgic del Costa Brava Raid Aventura 2019, una prova per equips d’una etapa non-stop que combina tres esports d’aventura: BTT, trek i kayak. Categoria Elit (65’5 km), Aventura (54 km) i Iniciació-Familiar (32’5 km). Sortida 9 h (Elit i Aventura) i 11 h (Iniciació-Familiar) i arribada límit a les 17 h (per a totes les modalitats). Tot seguit, Pasta Party (18 h) i lliurament de premis i sorteig de material (18.30 h). Alhora, l’11 al 13 d’octubre continua la 32a Festa de la Cervesa de Platja d’Aro a la Plaça del Mil·lenari.