• divendres, 05 de de juny de 2020

El Baix Empordà, una de les regions més afectades per ERTOs

És una de les 10 comarques catalanes amb més del 10% dels treballadors i treballadores afectats per un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació

mapa_baix_emporda
mapa_baix_emporda

La Costa Brava i el Baix Empordà en particular són una de les regions més afectades de Catalunya pel que fa als ERTOs. Les dades són demolidores i afecten entre el 30 i el 40% dels assalariats i assalariades, bàsicament vinculats al sector turístic i serveis.

Segons les dades recollides i processades per Nació Digital 10 comarques es troben per sobre el 30% de treballadors i treballadores afectats per Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació. Són per ordre el Garraf (41%), l'Alt Empordà (40%), el Baix Penedès (37%), el Baix Empordà i l'Anoia (36%), el Baix Llobregat (33%), el Berguedà i l'Alt Urgell (32%), La Selva (31%), i la Conca de Barberà (30%).

Al Baix Empordà l'atur al març ha augmentat en poc menys de 200 persones arribant a una taxa de l'11%. Unes xifres que no reflecteixen els ERTOs i que a més, arriben en un moment en el que tradicionalment hauria d'augmentar l'ocupació.

Més del 20% del PIB lligat al sector turístic


A nivell dels ERTOs, al Baix Empordà se n'han presentat quasi 2.000 i pujant. El que representa poc més de 10.200 treballadors i treballadores, en una comarca, que té 30.000 afiliacions a la Seguretat Social.

Més del 20% del PIB del Baix Empordà està lligat al sector turístic, un dels més afectats per la crisi del Coronavirus.
 

La precarietat endèmica del sector de l'hostaleria


Des d'UGT assenyalen amb preocupació com la precarietat del sector es pot accentuar amb la crisi del coronavirus i recorden que les vaques grasses dels rècords d'ocupació mai s'han traslladat als treballadors i treballadores.

A Catalunya uns 700.000 treballadors i treballadores s'han vist afectats per un ERTO.