• dimecres, 19 de de febrer de 2020

Joan Puig, president de la Cambra de Sant Feliu de Guíxols

L’ÀNCORA: TORNEM PER FER UNA PREMSA INDEPENDENT

La Diada de Sant Jordi, 23 d’abril, se celebra El Dia Internacional del Llibre i dels Enamorats. I, per què no, de la premsa independent i amb ganes d’afrontar els nous reptes de la informació del segle XXI al Baix Empordà.

 

Avui, Sant Jordi del 2017, comença la nova etapa del diari Àncora, que ha rescatat la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols per tornar a la ciutat i a la vall d'Aro aquest mitjà comarcal amb 70 anys de vida. Aquest primer número és una targeta de presentació i una salutació a tots els guixolencs, que han estimat aquesta publicació i també, per a tots els que encara no el coneixen prou. La nostra intenció és sortir un cop al mes en paper i desenvolupar un diari digital, en què estem treballant.

Hem triat aquest mes d’abril per fer la nostra presentació, tot recordant que va ser un mes d’abril de 1896 quan es va inaugurar l’Observatori Astronòmic de Sant Feliu de Guíxols, el primer a tot Catalunya i, que va fer construir Rafel Patxot i Jubert a casa seva, avui la nostra seu de la Cambra de Comerç. D’aquell Observatori resta el rellotge  sideral que hi ha a la façana que dona al Passeig del Mar. Un rellotge que segueix els estels i, per això, té una configuració diferent dels rellotges de sol.

Hi ha una inscripció que és un vers del Canigó de Jacint Verdaguer, que fa referència al pas del temps: “Lo ritme van seguint de les estrelles”. Aquest seguiment dels estels ens porta a nosaltres a construir i oferir un mitjà de comunicació fidel al seu passat pel que fa a continuar sent un mitjà obert a tothom, però també com a mitjà de referència per tal de donar informació pròpia, elaborada i amb un clar propòsit d'informar de totes aquelles matèries que siguin susceptibles de tenir un interès per la a ciutadania. I com el rellotge d’estels, la nostra agenda informativa anirà marcada per un altre ritme, que no serà cap més que intentar treballar a donar a conèixer altres realitats, més enllà dels temes polítics. Ens proposem també ser un focus de debat per a la ciutadania, sobre temes que arribin a la redacció i que considerem prou rellevants i amb un mostrat interès.

 

L' Àncora no serà el mitjà de la Cambra

 

La Cambra de Comerç té la titularitat del mitjà d’informació, però no té com a objectiu primordial que sigui el mitjà de la Cambra. Volem ser un mitjà independent i obert a tothom, amb la incorporació de periodistes que són els que faran la tasca informativa. L’equip humà que formarà part d’aquest nou projecte periodístic encara no s'ha ultimat del tot, ja que estem treballant en el diari digital.

La nova Àncora neix de nou a Sant Feliu de Guíxols, però la nostra àrea  d’influència volem que sigui la demarcació que depèn de la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols. Per tant, som agosarats i pretenem assolir un ventall informatiu més ampli del que havia tingut fins ara.  Com a president de la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols, és per a mi una gran satisfacció tirar endavant aquest diari i, sobretot, recuperar aquest mitjà i donar-li una dimensió del segle XXI.